Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η "Πατρίδα από βαμβάκι" της Έλενας Χουζούρη στη Λέσχη μας

Επανενεργοποίηση της Λέσχης Ανάγνωσης λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης και νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου 2010. Το βιβλίο που επιλέξαμε είναι της Έλενας Χουζούρη και τιτλοφορείται "Πατρίδα από βαμβάκι". Η ίδια η συγγραφέας θα μας τιμήσει με την παρουσία της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το μυθιστόρημα "Πατρίδα από βαμβάκι" διαδραματίζεται στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Θεσσαλονίκη από το 1949 έως το 1967. Ο ήρωας είναι ένας γιατρός που ακολουθεί τη μοίρα της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Το 1967 θα επιλέξει μια δεύτερη πολιτική προσφυγιά για να βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Στο τραίνο Τασκένδη-Μόσχα αναλογίζεται όλη τη μέχρι τότε διαδρομή του. 
Οράματα, διλλήματα, ενοχές, ιδεολογικές συγκρούσεις, ένας μοιραίος παράνομος έρωτας με μια Ρωσίδα κι ένα αναπάντεχο μυστικό που αποκαλύπτεται πολλές δεκαετίες αργότερα. Ένα μυθιστόρημα για ένα κομμάτι του ελληνισμού που έζησε με τη ρετσινιά του αποδιοπομπαίου τράγου και βίωσε ως το κόκαλο την τραγικότητα της Ιστορίας.Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια και τον αποχωρισμό.
Η συγγραφέας: Η Έλενα Χουζούρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και συνεχίζει να διαμένει. Στα γράμματα εμφανίζεται στην εφηβεία της δημοσιεύοντας ποιήματα στο περιοδικό «Λωτός». Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο κυκλοφορεί το 1981 με τίτλο «Το Πρόσωπο και το Άλλο» [εκδ. Κέδρος]. Την ίδια χρονιά αρχίζει να δημοσιεύει και κριτικά κείμενα για την λογοτεχνία σε αθηναικές εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Ταυτόχρονα εργάζεται ως δημοσιογράφος στον αθηναικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο σε πολιτιστικά θέματα και αργότερα αποκλειστικά βιβλίου. Από το 1989 αρχίζει να παρουσιάζει βιβλίο βασικά στο ραδιόφωνο αλλά κατά καιρούς και στην τηλεόραση. [ΕΡΤ]. Από το 1992 έως το 1996 είχε τη διεύθυνση της ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων «Πατάκη» και από το 1996 έως το 1999 ήταν υπεύθυνη της ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων «Λιβάνη». Πρότεινε και επιμελήθηκε των σειρών «Γραφές της Αθωότητας» και «Ένα γράμμα για σένα» στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα. Το 2000-2001 οργάνωσε τη σειρά συζητήσεων «Λογοπαίγνια» για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1990. Έχει διατελέσει Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ της Ε.Σ [1992-1994] και μέλος του Δ.Σ [2001-2003]. Έχουν κυκλοφορήσει έξι ποιητικές συλλογές της δύο μελέτες, ένα βιογραφικό δοκίμιο, μια ανθολογία, ένας συγκεντρωτικός τόμος με κριτικά σημειώματα για την ποίηση, ένα βιβλίο για παιδιά και ένα μυθιστόρημα. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου